The Hero in you 29 september 2022.

Halverwege juli kwam ik in contact met kunstenares Annemarieke van Peppen. Zij had een idee dat ze graag met ons gilde wilde delen om zodoende een mooie activiteit te organiseren. In Avondvrede (het gebouw naast het Ravelijn) is haar atelier, ook zijn hier Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Samen met deze vluchtelingen en vrijwilligers wilde Annemarieke een activiteit organiseren over helden. Dat kwam ter sprake omdat de president van Oekraïne zijn soldaten zo meestal noemt. Maar volgens de vluchtelingen zijn er veel verschillende helden. Zoals Menno van Coehoorn, St Sebastiaan, maar ook de vrouwen uit Oekraïne die met hun kinderen zijn gevlucht en alles achter moesten laten. Deze vrouwen hebben samen met Annemarieke en een fotograaf heel mooie foto’s gemaakt. Op deze foto’s waren de vluchtelingen te zien die allemaal een amulet droegen die ze zelf hadden gemaakt met daarop de beeltenis van wat zij belangrijk vinden in hun leven. Bijvoorbeeld hun geliefde of geloof of iets anders waar zij steun aan kunnen vinden in deze voor hun moeilijke tijd. Deze foto’s waren te zien in een expositie die zij organiseerden. De Expositie werd geopend door een mars voor de helden. Deze mars werd geopend door de wethouder van cultuur op de grote markt in Bergen op zoom. In het gesprek dat Arnold, Peter en ik hadden met Annemarieke werd het al snel duidelijk dat we meerdere gilden moesten gaan benaderen om zodoende een groot aantal mensen op de been te krijgen voor deze mars. Peter heeft vervolgens een oproep gedaan aan de gilden van onze kring. Samen met gilden uit Essen, Oudenbosch, Raamsdonk en wij zelf liepen we mee in deze mars. Voorop in de mars liep Odiles Rapid. De mars eindigde bij Buijs jachtbouw ter hoogte van het fort “de Waterschans “. Daar werd door ons gilde en het gilde van Raamsdonk de expositie geopend middels een vendelgroet aan de vluchtelingen. Ten teken dat wij met ze meeleven. Binnen bij de expositie had St. Sebastiaan een eigen stand als zijnde onze held. Ook had de organisatie een grote vlag laten maken met de beeltenis van St. Sebastiaan. Vervolgens kon iedereen de expositie bewonderen en was er ook voor een hapje en drankje gezorgd. De vlag werd aan het einde van de expositie aan ons gilde gedoneerd. Als dank voor het meehelpen aan deze expositie en de mars voor de helden.