Open Gilde Doe Dag 2019

Zaterdag 14 September was het Open Gilde Doe Dag op het Ravelijn op den Zoom georganiseerd door het Schuttersgilde St.Sebastiaan Bergen op Zoom & Borgvliet.
Deze dag waren er tal van activiteiten op het Ravellijn.

De opbrengst van het Stadskoningschieten tijdens Koningsdag 2019 en het boogschieten op blazoen, doneerde het Schuttersgilde aan een maatschappelijk goed doel in de samenleving en dit keer aan de stichting Wiboz uit Bergen op Zoom. Voor het schieten op blazoen had het schuttersgilde 3 blazoenen opgesteld, waar men 3 pijlen kon schieten voor een gering bedag. 3 pijlen voor €3,-.

Wiboz -Woon Intiatief BoZ-,is een vereniging waarvan: een enthousiaste groep ouders, de uitdaging aangaan om een nieuw appartementencomplex te laten bouwen. Dit is een kleinschalige woonvorm met 24-uurs begeleiding voor hun kinderen, waar zij zich thuis voelen. Deze ouders dragen allemaal de zorg voor hun zoon of dochter met een (licht- verstandelijke- of meervoudige beperking. Wiboz , ,stond ook met een eigen promotie kraam op het Ravelijn. De mensen van de vereniging Wiboz lieten aan de hand van foto’s zien hoe de bouw van het appartementen complex eruit te kwam te zien en gaven de nodige informatie over hun project.

De opbrengsten van zowel Stadskoningschieten en het boogschieten op blazoen bracht tesamen € 550,-.op. De volgende dag,na de Zilveren Pijl verschieting, op 15 September werd dit bedrag ,door een symbolische cheque, gedoneerd aan WiBoz.

Verder kregen de mensen die naar het Ravelijn kwamen een uitgebreide rondleiding door het Schuttersgilde. En ook kon men vendelen. Ook in het kader van de jaarlijkse Kunsten in de Monumenten (Kidm) Waren de grote en de kleine kazematten tentoongesteld voor het publiek. In de grote kazemat werd uitvoerig de bouw en de geschiedenis over de vestigingswerken van Bergen op Zoom weergegeven met een foto-dia presentatie. En van het militair verleden van Bergen op Zoom stonden er twee trommels en een blaasinstrument van het Muziekkorps 3e Regiment Infanterie uit 1908 tentoongesteld.En in de kleine kazemat waren enkele mooie reprodukties van oude kaarten met de situatie van Bergen op Zoom, tijdens de aanleg van de vestigingswerken door Menno van Coehoorn en de belegering van Bergen op Zoom in 1747, te zien en waarvan ook uitleg werd gegeven. Ook het Schuttersgilde had ook een eigen kraam waar allerlei informatie was te vinden over het Schuttersgilde en zijn schietclub de Giltboog.