Jeugd monumenten dag 2018

De Jeugdmonumentendag is in de gemeente Bergen op Zoom al vele jaren een activiteit voor de groepen 6 van de Basisscholen. Ook dit jaar werden op maandag elf Juni 2018 weer vele monumenten opgesteld voor een bezoekje door de schooljeugd. Dat bleef op sommige plaatsen niet bij een kijkje in het pand. Zij konden ook kennismaken met de geschiedenis van in en om het pand.

Afhankelijk het aantal deelnemers qua scholen wordt vastgesteld wie en wat er bezocht wordt. Aan deze dag wordt als voorwaarde gesteld. Bij deelname dient men te verschijnen in Middeleeuwse klederdracht. Zowel de kinderen als de vele vrijwilligers. Dit leidt er allemaal toe tot het welslagen van de Jeugdmonumentendag.

De sluiting is een middeleeuwse jaarmarkt op de binnen plaats van het Markiezenhof. Het schuttersgilden St. Sebastiaangilde Bergen op Zoom en Borgvliet levert op hun manier ook een bijdrage. Vooraf de dag bezoeken ze de deelnemende scholen. De kinderen maken op deze manier kennis met het gilde, het ontstaan in de middeleeuwen en hoe zij nu zich presenteren in de hedendaagse tijd. Met als gevolg dat het gilde nadien soms door de scholen worden uitgenodigd. Om een dergelijk culturele dag voor de gehele school nog eens over te doen.