Evenementen

Zilveren Pijl verschieting 2018

Zilveren Pijl
Zilveren Pijl

Michel Romijn

Ravelijn op den Zoom

9 September 2018


Jaarlijks organiseert ons gilde de Zilveren Pijl verschieting, een evenement dat zijn oorsprong vindt in het in de middeleeuwen in Gent gehouden Groot Schietspel, waaraan ook door handbooggilden uit Bergen op Zoom werd deelgenomen.

De zilveren pijl verschieting is toegankelijk voor alle handboog gilden in Nederland en België.

De hierboven genoemde gilden nodigen wij hierbij uit om deel te nemen aan onze Zilveren Pijl verschieting. Over de locatie, het dagprogramma en andere bijzonderheden zult u nader bericht ontvangen.


Als bezoeker bent u deze dag van harte welkom op het Ravelijn Op den Zoom, het nog het enige overgebleven vestingwerk van de door vestingbouwer Menno van Coehoorn in het begin van de achttiende eeuw als een beschermende ring uitgebouwde en gemoderniseerde vestinggordel.Stadkoningschieten 2018

Stadkoningschieten 2018
Stadkoningschieten 2018

Michel Romijn

Gertrudistuin

27 April 2018


Het stadkoningschieten bij het gilde was een groot succes

Al voor de aanvangstijd van 13:00 uur begon het druk te worden bij de schietbaan naast de Gertrudis. Na het openingsschot door burgemeester Petter (die midden in de roos, een 10!, schoot), de Gildeheer Verbeek en de vertegenwoordiger van Samenloop voor Hoop, van Steenpaal, bleef het een komen en gaan van troonopvolgers in spé, waaronder ook heel veel junioren.

Gildebroeders Michel, Arnold en Ronald hadden hun handen vol aan het instrueren en begeleiden van alle handboogschutters, waarbij de veiligheid voorop stond. Het kostte moeite om op de afgesproken tijd van 16:00 uur te kunnen afsluiten. En de winnaars? De nieuwe StadKoning 2018 van Bergen op Zoom werd, na een extra ronde met Nancy Janssen, Frank de Bruijn uit Uden, en de nieuwe Stadsprins bij de jeugd werd Nick van Mechelen. Frank kreeg de sjerp omgehangen door de Hoofdman Thijs van Mourik, die Nick de fraaie Stadsprinspenning omhing.

Een zeer geslaagde verschieting met een mooie opbrengst voor Samenloop voor Hoop. Het vraagt om een traditie te worden.Onderlinge verschieting 2018

Onderlinge Verschieting 2018
Onderlinge Verschieting 2018

Ronald Franse

Gildehuis Eigen Haard

26 Maart 2018


De verbroedering tussen de schuttersgilden Alphen, Raamsdonk en Bergen op Zoom vierde hoogtij tijdens de onderlinge verschieting in ons Gildehuis.

Om 20.00 uur begonnen de schutters met het schieten van 2 proefpijlen per persoon, gevolgd door 20 pijlen voor het bepalen van de 4 beste schutters van elk Gilde.
Na een pauze onder het genot van een hapje en drankje maakten de schutters onderling met iedereen een praatje.

Ondertussen worden de beste 4 schutters per gilde geselecteerd. Deze schutters gingen per gilde door als viertal. Die schutters schieten 5 pijlen.

Het was weer spannend. Maar doordat Bergen op Zoom zulke goeie schutters hadden, luidde de uitslag:
  1. Gilde St. Willibrordus Alphen - 180 punten
  2. Gilde St. Sebastiaan Bergen op Zoom & Borgvliet - 145 punten
  3. Gilde St. Bavo Raamsdonk - 129 punten


Open 2018

Open 2018
Open 2018

Michel Romijn

Blokstallen

10 Maart 2018


Het Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom was er zaterdag 10 maart 2018 bij.
Zaterdag 10 maart was de officiële opening van het Culturele Jaar voor Bergen op Zoom. In en rond de Blokstallen was er onder de uitnodigende naam OPEN 2018 een presentatie van vele organisaties en verenigingen die actief zijn in het Bergse.

Het Schuttersgilde was er op het Wilhelminaveld met een uitgebreide informatiestand over alles dat met het Gilde te maken heeft. En niet alleen met informatie over het Gilde zelf, maar ook over de Giltboog, de groeiende handboogschietvereniging voor niet-Gildebroeders van het Gilde. Er waren demonstraties vendelen, begeleid door de tamboer en de bazuinblazer.