Evenementen

Zilveren Pijl verschieting 2018

Zilveren Pijl
Zilveren Pijl

Michel Romijn

Ravelijn op den Zoom

9 September 2018


Jaarlijks organiseert ons gilde de Zilveren Pijl verschieting, een evenement dat zijn oorsprong vindt in het in de middeleeuwen in Gent gehouden Groot Schietspel, waaraan ook door handbooggilden uit Bergen op Zoom werd deelgenomen.

Zondag 9 september organiseerden wij de 25e Zilveren Pijlverschieting in Bergen op Zoom op het gerenoveerde Ravelijn. Onder grote belangstelling en een stralende zon bonden 7 Gilden, uit Nederland en België, de strijd aan.

De winnaar van deze feestelijke jubileumverschieting werd het viertal van het WillibrordusGilde uit Alphen. Wij waren vierde.Samenloop voor Hoop 2018

Samenloop voor Hoop
Samenloop voor Hoop 2018

Serge van Thillo

Sportpark Rozenoord

30 Juni 2018


Tijdens het stadkoningschieten op 27 April 2018, heeft het gilde St. Sebastiaan dankzij alle deelnemers aan het schiet evenement een bedrag van €386,00 bij elkaar gekregen.

Zoals aangegeven komt dit bedrag ten goede aan een goed doel. Dit jaar was er gekozen voor de samenloop voor hoop. Een organisatie welke met ondersteuning van meerdere mensen / organisaties en verenigingen geld inzameld voor de KWF kankerbestrijding.

De check is 30 Juni 2018 overhandigd aan de vereniging Samenloop voor Hoop, nadat het gilde ook die dag aanwezig was om een paar mooie vendelpresentaties te geven.Heropening Ravelijn 2018

Ravelijn op de Zoom
Heropening Ravelijn op den Zoom
(BN de Stem)

Serge van Thillo

Ravelijn op den Zoom

23 Juni 2018


Na een enorme aanpassing van de historische monumenten in Bergen op Zoom opent het Ravelijn op den Zoom op 23 Juni 2018 weer haar deuren.

Schuttersgilde St. Sebastiaan is uiteraard aanwezig bij deze opening en doet dit met een speciale vendelgroet. Deze vendelgroet is door Rianne Acda in een moderne vorm geschreven met behoud van de traditie.

De heropening van het Ravelijn was een groot succes.Jeugd monumenten dag 2018

Jeugd monumenten dag
Jeugd Monumentendag

Rien de Krom

Gertrudistuin

11 Juni 2018


De Jeugdmonumentendag is in de gemeente Bergen op Zoom al vele jaren een activiteit voor de groepen 6 van de Basisscholen. Ook dit jaar werden op maandag elf Juni 2018 weer vele monumenten opgesteld voor een bezoekje door de schooljeugd. Dat bleef op sommige plaatsen niet bij een kijkje in het pand. Zij konden ook kennismaken met de geschiedenis van in en om het pand.

Afhankelijk het aantal deelnemers qua scholen wordt vastgesteld wie en wat er bezocht wordt. Aan deze dag wordt als voorwaarde gesteld. Bij deelname dient men te verschijnen in Middeleeuwse klederdracht. Zowel de kinderen als de vele vrijwilligers. Dit leidt er allemaal toe tot het welslagen van de Jeugdmonumentendag.

De sluiting is een middeleeuwse jaarmarkt op de binnen plaats van het Markiezenhof. Het schuttersgilden St. Sebastiaangilde Bergen op Zoom en Borgvliet levert op hun manier ook een bijdrage. Vooraf de dag bezoeken ze de deelnemende scholen. De kinderen maken op deze manier kennis met het gilde, het ontstaan in de middeleeuwen en hoe zij nu zich presenteren in de hedendaagse tijd. Met als gevolg dat het gilde nadien soms door de scholen worden uitgenodigd. Om een dergelijk culturele dag voor de gehele school nog eens over te doen.Stadkoningschieten 2018

Stadkoningschieten 2018
Stadkoningschieten 2018

Michel Romijn

Gertrudistuin

27 April 2018


Het stadkoningschieten bij het gilde was een groot succes

Al voor de aanvangstijd van 13:00 uur begon het druk te worden bij de schietbaan naast de Gertrudis. Na het openingsschot door burgemeester Petter (die midden in de roos, een 10!, schoot), de Gildeheer Verbeek en de vertegenwoordiger van Samenloop voor Hoop, van Steenpaal, bleef het een komen en gaan van troonopvolgers in spé, waaronder ook heel veel junioren.

Gildebroeders Michel, Arnold en Ronald hadden hun handen vol aan het instrueren en begeleiden van alle handboogschutters, waarbij de veiligheid voorop stond. Het kostte moeite om op de afgesproken tijd van 16:00 uur te kunnen afsluiten. En de winnaars? De nieuwe StadKoning 2018 van Bergen op Zoom werd, na een extra ronde met Nancy Janssen, Frank de Bruijn uit Uden, en de nieuwe Stadsprins bij de jeugd werd Nick van Mechelen. Frank kreeg de sjerp omgehangen door de Hoofdman Thijs van Mourik, die Nick de fraaie Stadsprinspenning omhing.

Een zeer geslaagde verschieting met een mooie opbrengst voor Samenloop voor Hoop. Het vraagt om een traditie te worden.Onderlinge verschieting 2018

Onderlinge Verschieting 2018
Onderlinge Verschieting 2018

Ronald Franse

Gildehuis Eigen Haard

26 Maart 2018


De verbroedering tussen de schuttersgilden Alphen, Raamsdonk en Bergen op Zoom vierde hoogtij tijdens de onderlinge verschieting in ons Gildehuis.

Om 20.00 uur begonnen de schutters met het schieten van 2 proefpijlen per persoon, gevolgd door 20 pijlen voor het bepalen van de 4 beste schutters van elk Gilde.
Na een pauze onder het genot van een hapje en drankje maakten de schutters onderling met iedereen een praatje.

Ondertussen worden de beste 4 schutters per gilde geselecteerd. Deze schutters gingen per gilde door als viertal. Die schutters schieten 5 pijlen.

Het was weer spannend. Maar doordat Bergen op Zoom zulke goeie schutters hadden, luidde de uitslag:
  1. Gilde St. Willibrordus Alphen - 180 punten
  2. Gilde St. Sebastiaan Bergen op Zoom & Borgvliet - 145 punten
  3. Gilde St. Bavo Raamsdonk - 129 punten


Open 2018

Open 2018
Open 2018

Michel Romijn

Blokstallen

10 Maart 2018


Het Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom was er zaterdag 10 maart 2018 bij.
Zaterdag 10 maart was de officiële opening van het Culturele Jaar voor Bergen op Zoom. In en rond de Blokstallen was er onder de uitnodigende naam OPEN 2018 een presentatie van vele organisaties en verenigingen die actief zijn in het Bergse.

Het Schuttersgilde was er op het Wilhelminaveld met een uitgebreide informatiestand over alles dat met het Gilde te maken heeft. En niet alleen met informatie over het Gilde zelf, maar ook over de Giltboog, de groeiende handboogschietvereniging voor niet-Gildebroeders van het Gilde. Er waren demonstraties vendelen, begeleid door de tamboer en de bazuinblazer.